Jej aromat roznosi
się codziennie rano w domach milionów ludzi na świecie. Może być mielona,
rozpuszczalna, z mlekiem lub bez. Mowa o kawie. Napój ten dla wielu ludzi
stanowi synonim słowa „używka”. Czy jednak można wykreślić grubą kreską kawę z
listy zdrowych produktów żywnościowych?
fot.: bra-fitting.eu |
Często słyszę
opinie, że kawa szkodzi na serce, ponieważ podnosi ciśnienie. Ta teza jest
powtarzana niczym mantra przez wielu lekarzy. Należy sobie jednak zdać sprawę,
iż to twierdzenie może być nie do końca zgodne z prawdą, dlatego też dzisiaj
postaram się wskazać na lepsze strony kawy.
Kawa zawiera polifenole, które zwalniają proces starzenia
oraz zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Ta
grupa naturalnych przeciwutleniaczy ma również działanie przeciwzapalne i
przeciwbakteryjne. Polifenole opóźniają także rozkład witaminy C w organizmie.
Najwięcej znajdziemy ich w kawie palonej (8%). Jedna filiżanka kawy zawiera 10%
dziennej normy witaminy PP (40 mg) i tyleż samo procent potasu (300 mg). Blisko
20% tego napoju stanowi błonnik, który po 20 minutach od wypicia zwiększa
perystaltykę jelit, co pozytywnie wpływa na nasze wypróżnianie. Według
najświeższych badań naukowców kawa obniża ryzyko zachorowań na: marskość
wątroby, kamicę żółciową, chorobę Parkinsona i próchnicę. Dodatkowo badania
przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że filiżanka kawy podnosi
poziom serotoniny (hormon szczęścia) – zdecydowanie może to ułatwiać wstawanie
i pomóc dobrze zacząć dzień.
fot.: lekkalinia.pl |
Co ciekawe, nie ma badań, które wskazywałyby, że kawa
spożywana w małych ilościach zwiększa ryzyko arytmii, zawału i nadciśnienia. Na
potwierdzenie warto przytoczyć wyniki badania, w którym brało udział ponad 85
tys. amerykańskich kobiet w przedziale wiekowym 34-59 lat. Po 10 latach
obserwacji nie stwierdzono faktu, iż kawa statystycznie zwiększyła ryzyko zachorowania
na choroby wieńcowe. Jednakże inne badania, w których wzięły udział kobiety
spożywające powyżej pięciu filiżanek kawy dziennie wykazało, że napój ten
wypijany w dużych ilości zwiększa ryzyko zawału serca.
Reasumując, znów wyłania się prawda lansowana przez nas
konsekwentnie – wszystko z umiarem. Jedna filiżanka kawy dziennie nikomu nie
zaszkodzi, a może nawet pomoże. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać.
Dlatego właśnie warto pić taką kawę i herbatę która jest zdrowa. Po co brać dodatkowe suplementy, skoro można pijąc ulubioną kawę odkwaszać swój organizm i wpływać na jego zdrowie?
OdpowiedzUsuńKażdego dnia polecamy coś innym.. Fryzjera, dobry film w kinie, ulubioną herbatę.. A gdyby tak producenci płacili nam za to że polecamy ich produkt?
Zapraszam na stronę : szansa.ganodermakawa.pl
Kochani Kawosze,
OdpowiedzUsuńco Wy na to?
http://www.eioba.pl/a/46gq/kawa-kawka-kawusia-kawucha-kawizna-trucizna