fot.: twoja-herbaciarnia.pl |
Zielona, biała, czerwona czy tradycyjna - czarna? Dzisiaj stojąc przy półce z herbatami (bo o nich mowa), mamy do wyboru szeroką paletę barw. Właściwości
odmian herbat innych niż najpopularniejsza do niedawna „czarna” są na bieżąco
odkrywane. W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszy się herbata
czerwona. Przede wszystkim ze względu na jej właściwości odchudzające.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że czerwona herbata ma wiele
odmian. W Polsce najpopularniejszą z nich jest chińska odmiana Pu-Erh. Poza tą
odmianą występują także Oolong (proces jej fermentacji przebiega w 20%) oraz
Pouchong (charakteryzuje się delikatnym smakiem, co wynika z krótkiego procesu
fermentacji).
Dominujący w Polsce chiński rodzaj Pu-Erh ma najdłuższy
proces fermentacji przez co cechuje się specyficznym, nieco ziemistym smakiem. Niektóre
mieszanki leżakują nawet 50 lat, co jak na herbatę jest dosyć długim okresem. Pu-Erh fermentowany jest częściowo. Dzięki temu procesowi zawdzięcza
swoje pozytywne właściwości. Podczas dojrzewania w fermentujących liściach
powstają składniki takie jak: flawonoidy, alkaloidy, garbniki, aminokwasy,
witamina E, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen.
Mimo bogactwa zawartych w herbacie składników, to wcale nie
ten czynnik przyczynił się do popularności napoju. Moda na picie czerwonej
herbaty nastała wraz z ogłoszeniem przez naukowców z niezależnych od siebie
ośrodków, iż napój ten jest panaceum na nadwagę. W Stanach Zjednoczonych okrzyknięto
czerwoną herbatę „mordercą tłuszczu”. Według naukowców, picie od 3 do 5
filiżanek dziennie wspomaga odchudzanie. Zawarte w naparze związki
przyspieszają metabolizm, wspomagają pracę wątroby, obniżają poziom złego
cholesterolu, a także oczyszczają organizm.
Czerwona herbata pełni także inne pozytywne funkcje dla
naszego organizmu. Polecana jest dla osób mających problemy z miażdżycą (duża
zawartość związków flawonoidowych wzmacniających naczynia krwionośne). Oprócz
tego poprawia pamięć, dobrze wpływa na zęby (duża zawartość fluoru), wzmacnia
organizm (wysoka zawartość cennych pierwiastków i aminokwasów) oraz działa
uspokajająco. Co ciekawe, napój ten działa bardzo dobrze na kaca, ponieważ
wspomaga organizm w pozbywaniu się toksycznych związków zawartych w alkoholu, przyczyniających się do zatrucia alkoholowego!
Czerwoną herbatę się
kocha lub nienawidzi. Przede wszystkim wpływa na to specyficzny smak i aromat.
Jeżeli jednak staniemy się jej wielbicielami, to będzie ona miała ona bardzo
dobry wpływ dla naszego organizmu.
Rada dla osób
dbających o linię: herbatę czerwoną pij zawsze po posiłku, a nie przed!
Najlepiej 30 minut po jedzeniu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz